Особова справа завідувача кафедри латинської мови Харківського державного медичного інституту В.Д. Отамановського як історичне джерело - Водотика, С.; Робак, І. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2011)
Стаття присвячена визначенню джерелознавчої цінності та специфіки особової справи громадського діяча, учасника бою під Крутами, історика В.Д. Отамановського. Окрім власне особової справи, значна увага приділена ролі вченого в українській національній революції 1917–1921 рр., участі у справі СВУ та його подальшій долі (у порівнянні з долями інших науковців та діячів його кола). Статья посвящена оценке источниковедческой ценности и специфики личного дела общественного деятеля, участника боя под Крутами, историка В.Д. Отамановского. Кроме собственно личного дела В.Д. Отамановского, рассматривается роль ученого в украинской национальной революции 1917–1921 гг., в деятельности СВУ и его дальнейшая судьба (в сравнении с судьбами других ученых и деятелей его круга). The article offers assessment of the value and specificity of the personal file of the historian, public figure, participant of the Kruty battle Valentyn Otamanovsky. Along with the given file, it examines Otamanovsky’s role in the Ukrainian national revolution of 1917–1921, the SVU’s activities and his further life as compared with the lives of other scholars and public figures.