Влияние факелов на фигуру солнечного лимба - Акимов, Л.А.; Белкина, И.Л.; Дятел, Н.П. (Кинематика и физика небесных тел, 1994)
Для определения положения лимба в факелах принято, что средние квадратичные флюктуации радиуса Солнца в неоднородной атмосфере факела распределены по нормальному закону. В этом случае высота лимба в факелах увеличивается на величину σ²/2Н, (Н — шкала высот, о — средняя квадратичная флюктуация радиуса). Значению возвышения лимба в факелах порядка 700 км, которое дают затменные наблюдения, соответствует значение σ = Н√3. Для визначення положення лімба у факелах прийнято, що середні квадратичні флюктуації радіуса Сонця у неоднорідній атмосфері факелів розподілені за нормальним законом. У цьому випадку висота лімба у факелах збільшується на σ²√/2Н, (Н — шкала висот, а — середня квадратична флюктуація радіуса). Значенню висоти лімба у факелах порядку 100 км, що дають спостереження сонячних затемнень, відповідає значення σ = Н√3. To derive the limb position in faculae we consider the rms radius fluctuations in the inhomogeneous atmosphere of faculae to follow the normal distribution. This causes the limb height in faculae to increase by the value σ²/2H, where H is the scale height, a is the rms radius fluctuations. The comparison with an observed limb height in faculae (~ 100 km) obtained from eclipse observations gives σ = Н√3.