Меценати та благодійники з роду Маврогордато - Томазов, В. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2012)
У статті на значній джерельній базі розглядається філантропічна діяльність представників відомого грецького купецького роду Маврогордато. Вони оселилися на початку ХІХ ст. на півдні Російської імперії та зробили значний внесок у розвиток своєї нової батьківщини. В статье на значительной источниковой базе рассматривается филантропическая деятельность представителей известного купеческого рода Маврогордато. Они поселились в начале XIX в. на юге Российской империи и внесли большой вклад в развитие своей новой родины. Based on a massive array of sources, the article provides an insight into the philanthropic activities of the famous merchant Mavrogordato family. Having settled in the South of the Russian Empire in the early 19th century, its representatives made a significant contribution to the development of their new homeland.