Відкриті енциклопедичні гуманітарні ресурси в Інтернеті: сучасний стан і проблеми функціонування - Боряк, Г.; Папакін, Г. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2013)
Розглянуті проблеми презентації енциклопедичних ресурсів гуманітарної тематики в мережі Інтернет, зокрема, проаналізовані наявні довідково-інформаційні ресурси академічного та приватного характеру в Україні, Російській Федерації, Польщі. Приділено увагу Вікіпедії як феномену нового відкритого енциклопедичного знання; зроблено висновки щодо необхідності установам НАН України самим створювати мережеві інформаційні ресурси. Рассмотрены проблемы презентации энциклопедических ресурсов гуманитарной тематики в сети Интернет, в частности, проанализированы существующие справочно-информационные ресурсы академического и частного характера в Украине, Российской Федерации, Польше. Внимание уделено Википедии как феномену нового открытого энциклопедического знания; сделан вывод о необходимости учреждениям НАН Украины самим создавать сетевые информационные ресурсы. The article covers the issues of presentation of encyclopaedic humanitarian resources on the Internet, including analysis of the available academic and private reference and information resources in Ukraine, Russian Federation, Poland. Special emphasis is made on Wikipedia as a new open encyclopaedic knowledge phenomenon plus the conclusion on necessary development of the NASU own web information resources.