Предвспышечные изменения фраунгоферовых линий - Кондрашова, Н.Н. (Кинематика и физика небесных тел, 1995)
Фраунгоферовы линии, образующиеся в верхних слоях фотосферы (К > 200 км), уже за 3—5 часов до вспышек слабее и шире, чем в спокойных флоккулах и в невозмущенной фотосфере. В интервале от 3 до 1 ч отмечается некоторое усиление линий. Менее, чем за 1 ч перед началом вспышек линии становятся шире. Бисекторы линий, образующихся в слоях ниже 200 км, смещаются относительно центра линий в сторону коротких длин волн. По-видимому, эти изменения обусловлены выходом из-под фотосферы потока вещества со скоростью 1—2 км/с. Фраунгоферові лінії, що утворюються в верхніх шарах фотосфери, вже за 3—5 годин до спалахів ослаблені і розширені порівняно з лініями в спокійних флокулах тав незбуреній фотосфері. В інтервалі від З г до 1 г відмічається деяке підсилення ліній. Менш ніж за 1 г перед спалахами лінії стають ширшими. Бісектори ліній, що формуються в шарах нижче 200 км, зміщуються відносно центра ліній в короткохвильову сторону спектра. Очевидно, ці зміни обумовлені виходом з-під фотосфери потоку речовини зі швидкістю 1—2 км/с. A 3—5 hours before the flares, the Fraunhofer lines which form in upper photospheric layers (h > 200 km) are weaker and wider as compared with the quiet flocculi and the undisturbed photosphere. In the interval from 3h to lh some line strengthening is observed. Less than lh before the onset of flares, the lines become wider. Bisectors of the lines which form in lower photospheric layers (h < 200 km) shift towards shorter wavelengths relatively to the centre of the line. The variations may be explained by an emergence of the mass flow from the photosphere with the velocity 1—2 km/s.