Графіті Софії Константинопольської: європейські та руські герби - Алфьоров, О. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2014)
У результаті часткового обстеження стін Софійського собору в Константинополі було віднайдено групу середньовічних європейських та руських знаків. Аналіз зображень дозволив виділити серед них герби лицарів, прапори хрестоносців, гмерки та руські герби ХІІ–XIV ст. При дослідженні всі графіті були порівняні з відомими геральдичними пам’ятками тієї епохи. В результате частичного исследования стен Софийского собора в Константинополе было найдено комплекс средневековых европейских и русских знаков. Анализ изображений позволил выделить среди них гербы рыцарей, стяги крестоносцев, гмерки и русские гербы ХІІ–XIV вв. При исследовании все граффити были сравнены с известными геральдическими памятники той эпохи. A group of medieval European and Russian arms have been discovered as a result of a partial survey of the walls of Constantinople St. Sophia. Analysis of images revealed among them the knight arms, the crusader flags, hmerks and Russian arms — from the 12th–14thcenturies. During the study all graffiti was compared with well-known heraldic relics of that period.