Локальний соціум під лупою імперського уряду: облік дітей козацької старшини Слобідських полків у 1760–1770-х рр. - Потапенко, С. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2014)
У статті на прикладі Слобідської України розглядаються практики уряду Російської імперії з посилення контролю за населенням периферій. Зроблено висновок, що така політика вкладалася в загальноєвропейські тенденції того часу. Проаналізовано заходи губернської влади щодо обліку дітей колишніх старшин Слобідських полків. В статье на примере Слободской Украины рассматриваются практики правительства Российской империи по усилению контроля над населением периферии. Сделаны выводы о том, что такая политика соответствовала общеевропейским тенденциям того времени. Проанализированы меры, предпринятые губернской властью относительно учета детей бывшей казацкой старшины Слободских полков. The article investigates the practices that Russian imperial government launched to reinforce the control over peripheral societies by the example of Sloboda Ukraine. Special attention is paid to the measures of local authorities concerning the record of children of former Sloboda Ukraine Cossack Officials.