Про невідомих дітей польської магнатерії у світлі парафіяльних метрик померлих костелу св. Хреста у Варшаві в 1670–1801 pp. Вибрані приклади - Дацька-Гужинська, І. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2014)
Дослідниця здійснила аналіз метричних книг померлих костелу св. Хреста у Варшаві за 1670–1801 рр. на предмет виявлення невідомих дітей польських магнатів. Джерельний матеріал демонструє традицію багатодітності знаті, цікаві грані їхнього повсякдення, взаємин із іншими родами, а також урядниками й слугами. Авторка наголошує на важливості вивчення генеалогії магнатських родів із метою висвітлення їхньої економічної, політичної та культурної діяльності. Исследовательница проанализировала метрические книги умерших костёла св. Христа в Варшаве за 1670–1801 гг. на предмет выявления неизвестных детей польских магнатов. Источниковый материал демонстрирует традицию многодетности знати, интересные грани их повседневности, отношения с другими родами, а также чиновниками и слугами. Автор акцентирует внимание на важности изучения генеалогии магнатских родов с целью освещения их экономической, политической и культурной деятельности. The researcher has analyzed the metrical books of the dead in the church of St Christ in Warsaw during 1670–1801 trying to find out the information about the unknown children of the Polish magnates. The source material presents the tradition of the noblemen of having many children, describes the interesting sides of their everyday life, their relations with other families, governors and servants in their own castles. The author emphasizes the importance of the research of the genealogical aspect of the history of the magnate families in the illustration of their economic, political and cultural activity.