Одеські Севастопуло: соціальний статус родини - Томазов, В. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2014)
Автор на значній джерельній базі реконструює історію родини Севастопуло, яка належала до аристократії о. Хіос. На початку ХІХ ст. Севастопуло оселилися в Одесі, де, спираючись на впливових родичів та значний капітал, відразу посіли помітне місце серед купецтва. Представники родини відігравали значну роль в економічному, культурному та громадському житті нової батьківщини, що сприяло подальшому просуванню по соціальній дробині. Автор на значительной источниковой базе реконструирует историю семьи Севастопуло, которая принадлежала к аристократии о. Хиос. В начале ХІХ в. Севастопуло поселились в Одессе, где благодаря влиятельным родственникам и значительному капиталу сразу заняли заметное место среди купечества. Представители этой семьи играли значительную роль в экономической, культурной и общественной жизни нового отечества, что способствовало дальнейшему продвижению по социальной лестнице. The author has reconstructed the history of Sevastopulos, which belonged to the aristocracy of Chios Island, on the considerable source base. In the early 19th century Sevastopulos settled in Odessa, where they immediately occupied a prominent place among the merchants owing to their influential relatives and significant capital. The representatives of the family played a significant role in the economical, cultural and social life of the new motherland, that contributed to a further rise on the social ladder.