Соціологічний аналіз онлайнових джерел на прикладі Facebook-сторінки "ЄвроМайдан" (листопад 2013 – травень 2014 рр.) - Брік, Т. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
Онлайн соціальні мережі привертають увагу багатьох вчених. Історики визнають, що Facebook та інші онлайн ресурси є історичними джерелами. Профілі Facebook, а також сторінки та групи пропонують багато можливостей для зберігання і розповсюдження інформації, включаючи відео, фото, події та письмові повідомлення. Крім того, поширення інформації може бути простежено через реакцію читачів (shares, comments, likes). Facebook ставить нові виклики перед істориками з точки зору збору даних, їх зберігання, а також подальшої концептуалізації та аналізу. Ця стаття є прикладом того, як дані Facebook можуть бути зібрані та проаналізовані кількісно за допомогою простих статистичних процедур і методів мережевого аналізу. Для цього була зібрана база даних, яка включає 27458 записів і 946776 коментарів, написаних у період з листопада 2013 по травень 2014 на сторінці Facebook «ЄвроМайдан». Дослідження показує, що інтенсивне спілкування між онлайн активістами виникло після закінчення революції, коли загальна величина повідомлень різко скоротилася. Для того щоб оцінити, якою мірою соціальні зв'язки між онлайн активістами були стійкими необхідно провести додаткові дослідження. Онлайн социальные сети привлекают внимание многих ученых. Историки признают, что Facebook и другие онлайн ресурсы являются историческими источниками. Профили Facebook, а также страницы и группы, предлагают много возможностей для хранения и распространения информации, включая видео, фото, события и письменные сообщения. Кроме того, распространение информации может прослеживаться через реакцию читателей (shares, comments, likes). Facebook ставит новые вызовы перед историками с точки зрения сбора данных, их хранения, а также дальнейшей концептуализации и анализа. Эта статья представляет собой пример того, как данные Facebook могут быть собраны и проанализированы количественно с помощью простых статистических процедур и методов сетевого анализа. Для этого была собрана база данных, которая включает 27458 записей и 946776 комментариев, написанных в период с ноября 2013 по май 2014 на странице Facebook «ЕвроМайдан». Исследование показывает, что интенсивное общение между онлайн активистами возникло после окончания революции, когда общая величина сообщений резко сократилась. Для того, чтобы оценить, насколько социальные связи между онлайн активистами были устойчивыми необходимо провести дополнительные исследования. Online social networks have witnessed considerable attention from many scholars. Historians recognize that web sources, and Facebook particularly, may serve as a historical source. Facebook profiles, pages, and groups have a variety of options to save and spread information including videos, photos, events, and written messages. Furthermore, communication and spread of information can be detected through comments, shares, and likes. Facebook presents a challenge to historians in terms of data collection, storage, conceptualization and analysis. This paper presents an example of how Facebook data can be collected and analyzed quantitatively by means of simple statistical procedures and Social Network Analysis. A unique data set of 27,458 posts and 946,776 comments from the Facebook page of EuroMaidan was collected covering the period of November 2013 — May 2014. The present study suggests that intensive communication between EuroMaidan online activists appeared on Facebook after the end of the revolution when the overall magnitude of posts decreased dramatically. More studies have to be conducted to investigate whether stable social ties between online activists were produced in the course of their communication.