Формирование потока вещества в тесных двойных системах - Назаренко, В.В.; Глазунова, Л.В. (Кинематика и физика небесных тел, 1997)
С использованием численных методов решения уравнений газодинамики вычислена зависимость структуры потока вещества вблизи первой точки Лагранжа от силы Кориолиса, а также от степени переполнения спутником своей полости Роша. Проведено сравнение с аналитическими зависимостями. Вычисления используются для определения возможных вариаций темпа потери вещества у систем, имеющих эксцентриситет орбитального движения. З використанням чисельних методів розв’ язування рівнянь газодинаміки отримана залежність структури потоку речовини біля першої точки Лагранжа від сили Коріоліса та від ступеня переповнення супутником своєї порожнини Роша. Проведено порівняння з аналітичними залежностями. Обчислення використовуються для визначення варіації швидкості переносу речовини у подвійних системах, які мають ексцентриситет. The dependence of the matter stream structure on the Coriolis force and the overflow degree has been calculated using numerical hydrodynamical methods. The comparison is made with analytical dependences. Using these calculations, the possible mass transfer rate variations due to eccentricity of the orbital motion are determined.