Та, що несла людям "жайворонків" - Леонтович, О. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
З архівної довідки, здобутої заслуженим артистом Росії Анатолієм Підгородецьким: М.Р. Капніст була заарештована 27 серпня 1941 р. і засуджена на 8 років за ст. 58–10 (пропаганда та агітація, що містили заклик до повалення радянської влади УК СРСР), такою поширеною того часу. Звільнена 27 серпня 1949 р. (яка скрупульозна точність! — О.Л.) зі Степлагу Карагандинської області й направлена зі щойно народженою донечкою Радою на поселення в Козачинський район Красноярського краю. Вдруге її засудили 25–26 грудня 1951 р. на 10 років. Звільнена 10 лютого 1956 р. з Ангарлагу Іркутської області. Реабілітована 1958 р. за відсутністю складу злочину.