Спеціальні історичні дисципліни в системі підготовки істориків-архівістів: європейські традиції та національний досвід - Палієнко, М. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
У статті проаналізовано роль спеціальних історичних дисциплін у професійній підготовці архівістів у Національній школі хартій у Парижі, Ватиканській школі палеографії, дипломатики та архівістики, Архівній школі Марбурга, Інституті досліджень австрійської історії у Відні та інших європейських архівних центрах. Охарактеризовано особливості викладання джерелознавства, палеографії, дипломатики, сфрагістики та інших спеціальних історичних дисциплін в українській університетській традиції, зокрема в Київському та Львівському університетах. В статье проанализирована роль специальных исторических дисциплин в профессиональной подготовке архивистов в Национальной школе хартии в Париже, Ватиканской школе палеографии, дипломатики и архивистики, Архивной школе Марбурга, Институте исследований австрийской истории в Вене и других европейских архивных центрах. Охарактеризовано особенности преподавания источниковедения, палеографии, дипломатики, сфрагистики и других исторических дисциплин в украинской университетской традиции, в частности, в Киевском и Львовском университетах. In the article it is analyzed a role of the special historical disciplines in the professional training of archivists in École nationale des chartes in Paris, Scuola Vaticana di Paleografia, Diplomatica e Archivistica, Archivschule Marburg, Institut für Österreichische Geschichtsforschung and other European archival centres. It is also characterised the peculiarities of teaching the source study, palaeography, diplomatics, sphragistics and other historical disciplines in the Ukrainian university tradition, particularly in Kyiv and Lviv universities.