Інтегративна функція спеціальних історичних дисциплін - Калакура, Я. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
На основі аналізу ролі й місця спеціальних історичних дисциплін у структурі гуманітарного знання з’ясовується їхня інтегративна ознака та функція як у рамках системи історичної науки, так і на межовому рівні шляхом широкого залучення джерел суміжних наук і використання міждисциплінарних методів для їх дослідження та інтерпретації. На основе анализа роли и места специальных исторических дисциплин в структуре гуманитарного знания выясняется их интеграционная функция как в рамках системы исторической науки, так и на пограничном уровне широкого привлечения источников смежных наук и использования междисциплинарных методов для их исследования и интерпретации. The integration characteristic and function of the special historical disciplines in the frameworks of system of the historical science and also at the boundary degree has been ascertained on the base of the analysis of the role and place of the special historical disciplines in the structure of the humanitarian knowledge by means of extensive attraction of the sources of adjacent sciences and the using of the interdisciplinary methods for its investigation and interpretation.