До питання про вплив політичних процесів на еволюцію латинського письма в Європі та Україні в XVI–XVII ст. - Барабаш, Т. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
У статті досліджуються особливості впливу різноманітних політичних подій, явищ, процесів на розвиток латинського письма в XVI–XVII ст. у Європі та на українських землях (у той час володінь Корони Польської, згодом Речі Посполитої). Продемонстровано, яких саме змін зазнали типи та види письма на зазначених територіях під дією політичних обставин, наприклад, італійсько-французьких війн, Реформації та Контрреформації, Люблінської унії й т. д. В статье исследуются особенности влияния различных политических событий, явлений, процессов на развитие латинского письма в XVI–XVII вв. в Европе и на украинских землях (в то время владений Короны Польской, а затем Речи Посполитой). Продемонстрировано, какие именно изменения произошли в разных типах и видах письма на указанных территориях под воздействием политических обстоятельств, например, итальянско-французских войн, Реформации и Контрреформации, Люблинской унии и т. д. The peculiarities of interaction of various political events, phenomenon and processes with the development of Latin writing in the 16th–17th centuries in Europe and on the territory of Ukraine (at that time part of Polish Kingdom, later Rzecz Pospolita) are researched in the article. The changes in types and sorts of writings on the mentioned territories being influenced by political circumstances have been demonstrated. Such political events as Italian-French War, Reformation, Counterreformation, Lublin Union and other have been analyzed.