Табер і таберзін: перські бойові сокири в музеях України та Ірану - Хорасані М.М.; Тоїчкін, Д. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
Автори пропонують розглянути традиційні перські бойові сокири, що зберігаються в музейних і приватних зібраннях України та Ірану. У період Козаччини на українських теренах широко побутували сокири перського походження. Чимало зразків, які нині перебувають в українських музейних закладах, досі залишаються не атрибутованими. Одним із перших кроків на шляху дослідження цієї зброї є детальний аналіз її типів та історії розвитку. Авторы предлагают рассмотреть традиционные персидские боевые топоры, хранящиеся в музейных и частных собраниях Украины и Ирана. В период Казачины на территории Украины были широко распространены топоры персидского происхождения. Многие образцы этого оружия, хранящиеся в украинских музейных учреждениях, до сих пор остаются не атрибутированными должным образом. Одним из первых шагов на пути исследования этого оружия является детальный анализ его типов и истории развития. Authors analyze traditional battle axes stored in museums and private collections of Ukraine and Iran. In Cossack period on the territory of Ukraine were widespread the axes of Persian origin. Many samples stored in Ukrainian museums are still not properly attributed. One of the first steps in the study of this weapon is a detailed analysis of its type and develops.