Документи оперативного штабу Розенберґа як джерело з історії повсякдення періоду окупації під час Другої світової війни - Кашеварова, Н. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
У статті характеризуються документи Оперативного штабу Розенберґа (донесення, звіти, фотодокументи, листування тощо), що містять відомості не лише про діяльність різних культурних, наукових та освітніх установ на окупованих територіях Радянського Союзу, а й також щодо картини повсякденного життя в окупації, наприклад, стану міст, побуту населення, його морально-психологічного стану, впливу війни на життя та моральні цінності окремих осіб тощо. Проаналізовано значення документів Оперативного штабу як джерел, створених, зокрема, його співробітниками як цивільними особами, а не військовими, що значною мірою відбилося на змісті та характері документів. Висвітлюється також вплив особистісних факторів автора — загальної культури, освіти й професійної належності, ідеологічної складової його світогляду — на документ. В статье характеризуются документы Оперативного штаба Розенберга (донесения, отчеты, фотодокументы, переписка и др.), содержащие сведения не только о деятельности разных культурных, научных и образовательных учреждений оккупированных территорий Советского Союза, а также и о картине повседневной жизни в оккупации, например, состоянии городов, быте населения, его морально-психологическом состоянии, влиянии войны на жизнь и моральные ценности отдельных людей и др. Проанализировано значение документов Оперативного штаба как источников, созданных, в основном, его сотрудниками как гражданскими лицами, а не военными, что в значительной мере отразилось на содержании и характере документов. Освещается также влияние личностных факторов автора — особенностей общей культуры, образования и профессиональной принадлежности, идеологической составляющей его мировоззрения — на создаваемый документ. The article characterizes documents of The Special Command Force of Reichsleiter Alfred Rosenberg (known as the «Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg» (ERR) (reports, records, photographs, and correspondence) that contain information not only about the activities of different cultural, scientific and educational institutions of the occupied territories of the Soviet Union, but also pictures of daily life under the occupation, for example, the condition of cities, mode of life of the local population, its moral and psychological state of mind, the impact of war on the life and ethical values of individuals, etc. The article analyzes the value of the documents as resources mainly created by the employees of the ERR, and not by the military personnel. That is largely reflected in the content and nature of individual documents of the ERR. A special place is the highlighting of the personal factor directly related to the authors of the documents: a common culture, education, and professional affiliation, ideological component of their world.