Розмінні марки та казначейські знаки в грошовому обігу в Україні в період Першої світової війни - Орлик, С. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
У статті розглянуто причини виникнення проблем у сфері грошового обігу на території України в період Першої світової війни, які були спричинені різким переходом грошової системи Російської імперії із золотого монометалізму до паперово-кредитної системи, що призвело до «розмінної кризи». Проаналізовано рівень ефективності та результативності деяких антикризових заходів, які вживалися імперським урядом. Наведено описи, обсяги випуску та способи виготовлення гібридних грошових засобів — казначейських знаків і розмінних марок, висвітлено проблему фальсифікації останніх. Досліджено соціально-економічні наслідки грошових новацій для населення Наддніпрянської України. В статье рассмотрены причины возникновения проблем в сфере денежного обращения на территории Украины в период Первой мировой войны, которые были вызваны резким переходом денежной системы Российской империи из золотого монометаллизма к бумажно-кредитной системе, что способствовало «разменному кризису». Проанализирован уровень эффективности и результативности некоторых антикризисных мер, которые принимались имперским правительством. Приведены описания, объемы выпуска и способы изготовления гибридных денежных средств – казначейских знаков и разменных марок, освещена проблема фальсификации последних. Исследованы социально-экономические последствия денежных новаций для населения Приднепровской Украины. The article is devoted to the problems of money circulation in Ukraine during the World War I. We examine the problems in the matter of money circulation within the period under study. The problems were caused due to a sharp transition of the monetary system of the Russian Empire from gold monometallism to paper-credit system, leading to «an exchange crisis». The level of efficiency and effectiveness of some anti-crisis measures, taken by the imperial government has been analyzed. The article shows descriptions, emission amounts and methods of making hybrid funds: stamp money and treasury notes. The problem of stamp money fraud is discussed. The socio-economic impact of monetary innovations for the population of Dnieper Ukraine has been investigated.