Становлення Антона Васинчука як політичного лідера українців Холмщини - Перга, Ю. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
У статті розглядається становлення Антона Васинчука як лідера українського населення Холмщини періоду Другої Речі Посполитої. Автор висвітлює перші роки життя та навчання в Київському політехнічному інституті, де й почалась політична кар’єра А. Васинчука. Показано його діяльність у період Українських визвольних змагань та в апараті уряду УНР, а також на території Холмщини в перші роки після входження територій до складу Польщі. В статье рассматривается становление Антона Васинчука как лидера украинского населения Холмщины периода Второй Речи Посполитой. Автор освещает первые годы жизни и учебы в Киевском политехническом институте, где и началась политическая карьера А. Васинчука. Показано его деятельность в период Украинской революции и в аппарате правительства УНР, а также на территории Холмщины в первые годы после вхождения территорий в состав Польши. Article describes the way of Anton Vasynczuk of becoming a leader of Ukrainian population of Kholm region in the period of the Second Polish Republic. The author covers the early years of living and studying at the Kyiv Polytechnic Institute where А. Vasynczuk began his political activity. Article shows his activities during the period of Ukrainian revolution and work at the Government Office of the UPR. Political activity of А. Vasynczuk on the territory of Kholm region during first years after its entry to the restored Poland has been illustrated.