Реконструкції жіночих образів у контексті культурно-національних трансформацій мнемонічного простору - Буряк, Л. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2015)
Досліджуються особливості українських наративних практик творення жіночих образів як органічної складової простору колективної пам’яті в контексті культурно-національних трансформацій. Обґрунтовується варіативність образних інтерпретацій, зумовлених закономірностями історичного поступу, пріоритетністю суспільних ідеалів. Здійснюється аналіз ґендерних відмінностей у репрезентації жіночих образів, які виступали символами української ідентичності в мнемонічній парадигмі перших десятиліть ХХ ст. Исследуются особенности украинских наративных практик конструирования женских образов как органичной составляющей коллективной памяти в контексте культурно-национальных трансформаций. Обосновывается вариативность образных интерпретаций, обусловленная закономерностями исторического развития, а также приоритетностью общественных идеалов. Осуществляется сравнительный анализ гендерных различий в репрезентациях женских образов, которые выступали символами украинской идентичности в мнемонической парадигме первых десятилетий ХХ ст. The article investigates main features of Ukrainian narrative practices in their construction of female images as an integral part of the collective memory in the context of cultural and national transformation. The variability of the image interpretations due to the laws of the historical development, as well as the priority of social ideals is justified. The comparative analysis of gender differences in the representations of images of women, which have been represented as symbols of Ukrainian identity in the mnemonic paradigm of first decades of the 20th century, was carried out.