Розвиток конкурентного потенціалу промислових підприємств у контексті формування організаційно-економічного механізму інноваційного управління - Шерстюк, Р.П.; Островська, Г.Й. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
Стаття присвячена питанням управління конкурентним потенціалом (КП) промислових підприємств на засадах формування організаційно-економічного механізму (ОЕМ). Трансформація економічного середовища та цифровізація виробництва призводить до того, що підприємства змушені постійно підвищувати ефективність власної діяльності та адаптуватися до змін зовнішнього середовища. Визначено роль ОЕМ як основи для формування, розвитку та підтримки КП підприємства. Запропоновано структуру основних складових КП та їх взаємозв’язок із ресурсами, управлінськими процесами та інноваційними компонентами. Обґрунтовано необхідність впровадження цифрових технологій і принципів Індустрії 5.0 для підвищення адаптивності та стійкості підприємства. Розкрито ключові переваги застосування ОЕМ для оптимізації управлінських процесів та ресурсного потенціалу. Зазначено, що інтеграція інноваційних і управлінських складових механізму сприяє підвищенню продуктивності, ефективності діяльності та забезпеченню довгострокової конкурентоспроможності підприємства. У статті розкрито та наведено основні компоненти КП промислових підприємств, зокрема ресурси, організаційну структуру, управлінські процеси, інноваційний потенціал, маркетингову стратегію та зовнішні комунікації. В умовах стрімкої цифровізації та глобальної нестабільності зростає необхідність інтеграції інноваційних рішень у виробничі та управлінські процеси. Досліджено структуру та функції ОЕМ, а також його роль у формуванні унікальних конкурентних переваг. Зосереджено особливу увагу на цифрових трансформаціях, що забезпечують ефективне управління ресурсами, підвищення продуктивності та швидку адаптацію до ринкових змін. Аналізуються сучасні підходи до управління інноваційними промисловими підприємствами, а також значення оптимальної організаційної структури та гнучких управлінських практик. Вказано, що ефективний механізм дозволяє підприємству забезпечити синергію між ресурсними, управлінськими та інноваційними складовими, що зміцнює його позиції на ринку та підвищує стійкість у довгостроковій перспективі. Результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності управління КП промислових підприємств, що сприятиме оптимізації використання ресурсів, розвитку інноваційного потенціалу та зміцненню стійких конкурентних позицій на національному та глобальному ринках. The article is devoted to the issues of managing the competitive potential (CP) of industrial enterprises on the basis of forming an organizational-economic mechanism (OEM). The transformation of the economic environment and digitalization of production leads to the fact that enterprises are forced to constantly improve the efficiency of their own activities and adapt to changes in the external environment. The role of OEM as a basis for the formation, development and support of the enterprise’s CP is determined. The structure of the CP’s main components and their relationship with resources, management processes and innovative components is proposed. The necessity of introducing digital technologies and the principles of Industry 5.0 to increase the adaptability and sustainability of the enterprise is substantiated. The key advantages of using OEM to optimize management processes and resource potential are disclosed. It is noted that the integration of innovative and managerial components of the mechanism contributes to increasing productivity, efficiency and ensuring the long-term competitiveness of the enterprise. The paper reveals and presents the main components of industrial enterprises’ CP, including resources, organizational structure, management processes, innovation potential, marketing strategy, and external communications. In the context of rapid digitalization and global instability, there is a growing need to integrate innovative solutions into production and management processes. The structure and functions of the OEM, as well as its role in the unique competitive advantages formation, are investigated. Special attention is paid to digital transformations that ensure efficient resource management, increased productivity and rapid adaptation to market changes. The article analyzes modern approaches to the management of innovative industrial enterprises, as well as the importance of an optimal organizational structure and flexible management practices. It is indicated that an effective mechanism allows an enterprise to ensure synergy between resource, management and innovation components, which strengthens its market position and increases its sustainability in the long term. The results of the study can be used to improve the efficiency of industrial enterprises’ CP management, which will contribute to optimizing the use of resources, developing innovation potential and strengthening sustainable competitive positions in the national and global markets.