Управління змінами на українських підприємствах при впровадження проєктів сталого розвитку в контексті євроінтеграційних трендів «зеленого переходу» бізнесу - Шкрабак, І.В.; Латишева, О.В (Економічний вісник Донбасу, 2026)
В статті представлено результат дослідження моделей управління змінами на підприємствах з врахуванням нових вимог ESG (environmental, social, governance) – стандартів в контексті євроінтеграційних трендів «зеленого переходу» бізнесу. Визначено, що перехід до «зеленої» економіки вимагає від українських підприємств системного впровадження ESG-стандартів, які стають ключовим драйвером сталого розвитку бізнесу у 2026 році. Висвітлено пріоритети ESG-трансформації для збереження конкурентоспроможності українського бізнесу при розробки стратегії розвитку в Україні з врахуванням глобальних ESG-трендів згідно принципів та Цілей сталого розвитку ООН. Визначено існуючі перешкоди ESG-трансформації бізнесу внаслідок браку фінансових, матеріальних та людських ресурсів на реалізацію проєктів сталого розвитку, масштабних бойових дій і руйнацій на території країни, вимушеної релокації підприємств. Запропоновано алгоритм управління ESG-орієнтованими змінами для їх успішного впровадження бізнесом та подолання опору змінам. Наукова новизна цього дослідження полягає в розробці поетапної процедури оцінювання успішності ESG спрямованих змін за моделлю Глейчера – Бекхарда підставі методології управління змінами. Це дозволяє своєчасно встановлювати існуючі недоліки і корегувати програму дій щодо подолання опору змінам для подальшого успішного впровадження бізнесом змін. The article presents the results of a study on change management models in enterprises, taking into account the new requirements of ESG (environmental, social, governance) standards within the context of EU integration trends associated with the business «green transition». It is determined that the shift toward a «green» economy requires Ukrainian enterprises to systematically implement ESG standards, which are becoming a key driver of sustainable business development in 2026. The priorities of ESG transformation for maintaining the competitiveness of Ukrainian businesses in the development of national strategies are highlighted, with consideration of global ESG trends in accordance with the principles and Sustainable Development Goals of the United Nations.Existing barriers to ESG transformation in business are identified, including shortages of financial, material, and human resources for implementing sustainable development projects, large-scale hostilities and destruction across the country, and the forced relocation of enterprises. An algorithm for managing ESG-oriented changes is proposed to ensure successful business implementation and to overcome resistance to change. The scientific novelty of this study lies in the development of a step-by-step procedure for evaluating the success of ESG-oriented changes based on Gleicher–Beckhard’s model within the change management methodology. This enables timely identification of existing shortcomings and adjustment of the action plan aimed at overcoming resistance to change, ensuring the further successful implementation of changes by businesses.