Критерії, показники та індикатори оцінювання організаційно-економічного розвитку корпоративних структур бізнесу - Смаглюк, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
У статті розглянуто теоретико-методичні підходи до формування системи критеріїв, показників та індикаторів, що забезпечують комплексне оцінювання організаційно-економічного розвитку корпоративних структур. Обґрунтовано необхідність удосконалення існуючих підходів з огляду на зростання масштабів корпоративної інтеграції, ускладнення управлінських процесів та підвищення вимог до економічної стійкості бізнес-утворень. Визначено ключові критерії оцінювання, серед яких – рівень організаційної узгодженості, ефективність використання ресурсів, динаміка інноваційного розвитку, конкурентоспроможність та адаптивність корпоративної структури до змін зовнішнього середовища. Запропоновано систему показників, що охоплює структурно-організаційні, фінансово-економічні, операційні та стратегічні індикатори, а також виокремлено специфічні параметри, притаманні інтегрованим корпоративним утворенням. Розроблено узагальнену модель оцінювання, яка базується на поєднанні кількісних і якісних характеристик розвитку, що дозволяє отримати комплексний діагностичний результат. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованої методики для виявлення диспропорцій у розвитку корпоративних структур, підвищення результативності управлінських рішень та формування стратегій довгострокового зростання. The article examines theoretical and methodological approaches to forming a system of criteria, indicators, and measures that ensure a comprehensive assessment of the organizational and economic development of corporate structures. The necessity of improving existing approaches is substantiated in view of the growing scale of corporate integration, the increasing complexity of managerial processes, and the rising requirements for the economic resilience of business entities. Key evaluation criteria are identified, including the level of organizational coherence, efficiency of resource utilization, dynamics of innovation development, competitiveness, and the adaptability of the corporate structure to changes in the external environment. A system of indicators is proposed, encompassing structural-organizational, financial-economic, operational, and strategic measures, with specific parameters inherent to integrated corporate entities highlighted. A generalized evaluation model is developed, based on the combination of quantitative and qualitative characteristics of development, which allows for obtaining a comprehensive diagnostic result. The practical significance of the study lies in the applicability of the proposed methodology for identifying disproportions in the development of corporate structures, improving the effectiveness of managerial decisions, and forming strategies for long-term growth.