Вектори підвищення адаптивності та конкурентоспроможності підприємств корпоративного сектору в умовах нестабільності - Зайвий, А.В. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
У статті досліджено проблематику функціонування підприємств корпоративного сектору економіки в умовах підвищеної економічної нестабільності, зумовленої макроекономічними коливаннями, трансформацією ринкового середовища, посиленням конкуренції та зростанням рівня невизначеності. Обґрунтовано, що за таких умов ключовими факторами забезпечення сталого розвитку корпоративних підприємств є їхня адаптивність до змін зовнішнього та внутрішнього середовища, а також здатність зберігати й посилювати конкурентні позиції на ринку. Узагальнено наукові підходи до трактування понять «адаптивність» і «конкурентоспроможність» підприємств корпоративного сектору та визначено їх взаємозв’язок у контексті стратегічного управління. Виявлено основні чинники, що впливають на рівень адаптаційних можливостей корпоративних структур, зокрема організаційну гнучкість, якість корпоративного управління, фінансову стійкість, інноваційну активність та ефективність управління ресурсами. Запропоновано систему векторів підвищення адаптивності та конкурентоспроможності підприємств корпоративного сектору, серед яких виокремлено вдосконалення організаційно-економічних механізмів управління, розвиток стратегічного та антикризового менеджменту, цифровізацію бізнес-процесів, підвищення інвестиційної привабливості та формування партнерських відносин зі стейкхолдерами. Обґрунтовано доцільність комплексного підходу до реалізації зазначених векторів як передумови забезпечення стійкого функціонування корпоративних підприємств у довгостроковій перспективі. Результати дослідження можуть бути використані в практиці управління підприємствами корпоративного сектору, а також у процесі розроблення стратегій розвитку та програм підвищення конкурентоспроможності в умовах економічної нестабільності. The article examines the functioning of corporate sector enterprises under conditions of increased economic instability caused by macroeconomic fluctuations, transformation of the market environment, intensification of competition, and growing uncertainty. It is substantiated that under such conditions, the key factors ensuring sustainable development of corporate enterprises are their adaptability to changes in the external and internal environment, as well as the ability to maintain and strengthen competitive positions in the market. The study systematizes scientific approaches to the interpretation of the concepts of “adaptability” and “competitiveness” of corporate sector enterprises and determines their interrelation in the context of strategic management. The main factors influencing the level of adaptive capacity of corporate structures are identified, including organizational flexibility, quality of corporate governance, financial stability, innovation activity, and efficiency of resource management. A system of vectors for enhancing adaptability and competitiveness of corporate sector enterprises is proposed. These vectors include improvement of organizational and economic management mechanisms, development of strategic and anti-crisis management, digitalization of business processes, increasing investment attractiveness, and formation of partnership relations with stakeholders. The expediency of a comprehensive approach to the implementation of these vectors as a prerequisite for ensuring sustainable functioning of corporate enterprises in the long term is substantiated. The results of the study can be used in the management practice of corporate sector enterprises, as well as in the development of development strategies and programs aimed at increasing competitiveness under conditions of economic instability.