Нормативно-правові засади інвестиційної складової промислової політики України в парадигмі Індустрій 4.0/5.0 - Петрова, І.П. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
У статті досліджено інвестиційну складову державної промислової політики України з позицій її нормативно-правового забезпечення в умовах переходу до індустріальних парадигм Індустрій 4.0/5.0. Проаналізовано систему чинних нормативноправових актів, що визначають інструменти залучення та стимулювання інвестицій у промисловості, а також оцінено їх відповідність принципам цифрової трансформації, інноваційного розвитку та екологічної модернізації. Встановлено, що чинна нормативно-правова база формує розгалужену систему інструментів підтримки інвестицій, яка охоплює загальні режими інвестування, спеціальні інвестиційні проєкти, індустріальні парки, механізми локалізації, кредитно-фінансові інструменти та публічно-приватне партнерство. Водночас переважна частина цих інструментів спрямована на загальне залучення капіталу та підтримку підприємницької активності без чітко визначених технологічних, інноваційних і екологічних пріоритетів. Показано, що інституційна конфігурація інвестиційної політики характеризується фрагментарністю, відсутністю технологічної селективності та недостатнім узгодженням із промисловою й інноваційною політиками. Обґрунтовано необхідність трансформації інвестиційної складової державної промислової політики у напрямі підтримки цифрових, інноваційних і «зелених» інвестицій, інтеграції принципів Індустрій 4.0/5.0 до базових нормативно-правових актів, а також формування цілісної системи інструментів технологічної модернізації промисловості. The article examines the investment component of Ukraine’s state industrial policy from the perspective of its regulatory and legal support under the transition to the industrial paradigms of Industry 4.0 and 5.0. The system of current legal acts defining the instruments for attracting and stimulating investment in industry is analysed, and their compliance with the principles of digital transformation, innovative development, and environmental modernisation is assessed. It is established that the existing regulatory framework forms an extensive system of investment support instruments, including general investment regimes, special investment projects, industrial parks, localisation mechanisms, credit and financial instruments, and public-private partnerships. At the same time, most of these instruments are aimed at general capital attraction and support of entrepreneurial activity without clearly defined technological, innovation, and environmental priorities. It is shown that the institutional configuration of investment policy is characterised by fragmentation, the absence of technological selectivity, and insufficient coordination with industrial and innovation policies. The study substantiates the need to transform the investment component of state industrial policy towards supporting digital, innovative, and green investments, integrating the principles of Industry 4.0/5.0 into the core regulatory acts, and forming a coherent system of instruments for the technological modernisation of industry.