Стратегічні аспекти забезпечення фінансової стійкості підприємства - Стецюк, П.А.; Бабушкін, Ю.С. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
Стаття присвячена дослідженню стратегічних аспектів забезпечення фінансової стійкості підприємства в умовах макроекономічної нестабільності, воєнних ризиків та прискореної цифрової трансформації. Авторами узагальнено концептуальні підходи до трактування фінансової стійкості – класичний, фінансовий, адаптаційний та комплексний – і запропоновано власне інтегральне трактування цього поняття, що підкреслює динамічну здатність підприємства до розвитку, генерування грошових потоків, а також підтримувати платоспроможність і фінансову незалежність. Розглянуто систему чинників впливу, що охоплюють зовнішнє середовище, фінансовий потенціал, управлінські та організаційні ресурси. Проаналізовано традиційні та прогнозні методики оцінки фінансової стійкості та визначено їх недоліки – статичність, обмежене врахування зовнішніх ризиків, низьку галузеву адаптивність і складність трактування результатів. Запропоновано експрес-підхід до діагностики фінансової стійкості. Обґрунтовано структуру комплексного механізму забезпечення фінансової стійкості, що включає підсистеми управління джерелами фінансування, ліквідністю, витратами, ризиками та стратегічним плануванням, реалізація яких дозволяє підприємству адаптуватися до змін зовнішнього середовища. The article is devoted to the study of strategic aspects of ensuring financial stability of an enterprise in conditions of macroeconomic instability, military risks, and accelerated digital transformation. The authors summarize conceptual approaches to the interpretation of financial stability – classical, financial, adaptive, and comprehensive – and propose their own integrated interpretation of this concept, which emphasizes the dynamic ability of an enterprise to develop, generate cash flows, and maintain solvency and financial independence. The system of influencing factors covering the external environment, financial potential, managerial and organizational resources is considered. Traditional and predictive methods of assessing financial stability are analyzed and their shortcomings are identified – static nature, limited consideration of external risks, low industry adaptability, and complexity of interpreting results. An express approach to diagnosing financial stability is proposed. The structure of a comprehensive mechanism for ensuring financial stability is substantiated, which includes subsystems for managing sources of financing, liquidity, costs, risks, and strategic planning, the implementation of which allows the enterprise to adapt to changes in the external environment.