Кластеризація партнерств університету як інструмент управління взаємодією в моделі «Education–Science–Industry» - Кухар, В.В.; Мойсеєнко, К.Є.; Малій, Х.В. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
У статті обґрунтовано управлінський підхід до формування та розвитку партнерської екосистеми корпоративного технічного університету в моделі «Education–Science–Industry» на основі кластеризації партнерств як інструменту інституціоналізації взаємодій у воєнний час та в період повоєнного відновлення. Метою дослідження є формування структурованої моделі партнерської екосистеми університету, що відображає перспективи розвитку співпраці та забезпечує керованість взаємодій між освітнім, науковим і індустріальним сегментами. Методологічною основою є системний та структурно-функціональний аналіз партнерських взаємодій із переходом від опису окремих угод до оцінювання цілісної мережі як керованої системи. Емпіричну базу становлять меморандуми та договори про співпрацю ТОВ «Технічний університет «Метінвест Політехніка» за 2021 – листопад 2025 рр., а також дані щодо реалізованих і поточних спільних освітніх, наукових та інноваційних проєктів. Застосовано контент-аналіз договірної бази, класифікацію партнерів за кластерами «Education–Science–Industry», матричний аналіз інтенсивності взаємодій у вигляді теплової карти за інноваційними пріоритетами MIX, OID, DTiK та кластерне моделювання для виокремлення інтеграційного ядра (R&D Core). Отримані результати засвідчили стале зростання партнерської мережі у 2021–2025 рр. із піком активізації у 2024–2025 рр., а також нерівномірність навантаження між сегментами мережі. На основі виявлених функціональних асиметрій ініційовано створення науково-технічної ради як постійного механізму прямої договірної взаємодії з виробничими активами Групи Метінвест та переведення фактичних запитів промислового партнера (орієнтовно 14–18 тем щороку) у керований портфель R&D-проєктів із визначеними пріоритетами та показниками результативності. Запропоновано комплекс напрямів удосконалення управління партнерською мережею, що включає інституціоналізацію кластера, формування пулу стратегічних партнерів, уніфікацію договірної бази з робочими пакетами R&D, посилення наукового сегмента, розвиток міжнародних проєктів і впровадження цифрової CRM-платформи управління партнерствами. Наукова новизна полягає у розвитку підходу до управління партнерствами університету, інтегрованого у бізнес-структуру, через кластеризацію мережі та оцінювання інтенсивності взаємодій між сегментами «Education–Science–Industry» з обґрунтуванням ролі університету як інтеграційного R&D-ядра. The article substantiates a managerial approach to the formation and development of a partnership ecosystem of a corporate technical university within the «Education–Science–Industry» model based on the clustering of partnerships as an instrument for the institutionalisation of interactions in wartime and during post-war recovery. The purpose of the study is to form a structured model of the university partnership ecosystem that reflects prospects for cooperation development and ensures the manageability of interactions between the educational, scientific and industrial segments. The methodological basis comprises systemic and structural-functional analysis of partnership interactions with a transition from describing individual agreements to assessing the entire network as a managed system. The empirical basis includes memoranda and cooperation agreements of Technical University «Мetinvest Polytechnic» LLC for the period 2021 – November 2025, as well as data on implemented and ongoing joint educational, scientific and innovation projects. The study applies content analysis of the contractual framework, classification of partners by the “Education–Science–Industry” clusters, matrix analysis of interaction intensity presented as a heatmap according to the innovation priorities MIX, OID, DTiK, and cluster modelling to identify the integration core (R&D Core). The results obtained indicate steady growth of the partnership network in 2021–2025, with peak intensification in 2024–2025, as well as uneven load distribution among network segments. Based on the identified functional asymmetries, the establishment of a scientific and technical council was initiated as a permanent mechanism of direct contractual interaction with the production assets of Metinvest Group and for transferring the actual requests of the industrial partner (approximately 14–18 topics annually) into a managed portfolio of R&D projects with defined priorities and performance indicators. A set of directions for improving partnership network management is proposed, including institutionalisation of the cluster, formation of a pool of strategic partners, unification of the contractual framework with R&D work packages, strengthening of the scientific segment, development of international projects, and implementation of a digital CRM platform for partnership management. The scientific novelty lies in the development of an approach to managing partnerships of a university integrated into a business structure through network clustering and assessment of interaction intensity between the «Education–Science–Industry» segments, with substantiation of the university’s role as an integration R&D core.