Агентська проблема та розвиток бізнес-асоціацій у корпоративному середовищі - Сердюк, О.С.; Ануфрієв, М.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2026)
У статті досліджено еволюційні зміни у функціонуванні бізнес-асоціацій у контексті розвитку корпоративних форм організації бізнесу. Показано, що історично ці інститути формувалися як об’єднання власників капіталу для захисту їхніх економічних інтересів, проте з поширенням корпоратизації дедалі частіше представляли інтереси найманого управлінського корпусу. Це призвело до зміни характеру стимулів та пріоритетів у діяльності асоціацій: від орієнтації на довгостроковий розвиток та примноження капіталу – до зосередження на досягненні короткострокових фінансових і репутаційних результатів. У роботі підкреслено, що така трансформація посилює прояви агентської проблеми, яка зумовлює конфлікт інтересів між власниками та менеджментом і супроводжується зростанням трансакційних витрат на контроль. Зроблено висновок, що подальший розвиток бізнес-асоціацій потребує врахування цих суперечностей та пошуку інституційних рішень для мінімізації агентських ризиків і підвищення стійкості корпоративних структур. The article examines the evolutionary changes in the functioning of business associations in the context of the development of corporate forms of business organization. It is shown that historically these institutions emerged as unions of capital owners aimed at protecting their economic interests, but with the spread of corporatization they increasingly began to represent the interests of professional management. This shift transformed the system of incentives and priorities within associations: from a focus on long-term development and capital accumulation to short-term financial and reputational outcomes. The study emphasizes that such a transformation reinforces the agency problem, which generates conflicts of interest between owners and managers and entails rising transaction costs of control. It is concluded that the further development of business associations requires consideration of these contradictions and the search for institutional solutions to minimize agency risks and increase the resilience of corporate structures.