Архів державного департаменту США: організація та структура - Клиніна, Т. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2017)
Cтаттю присвячено недостатньо дослідженому в зарубіжній та українській історіографії питанню організації та структури архіву Державного департаменту США. Мета дослідження полягає у з’ясуванні організації та структурності архіву зовнішньополітичної інституції США – Державного департаменту. У статті автор, використовуючи основні принципи наукового дослідження (аналізу, історизму, об’єктивності, системності, проблемно-хронологічного), зазначає, що свою діяльність архів Державного Департаменту США (до якого застосовується поняття дипломатичний архів) почав з 1789 р., з року заснування Державного департаменту США й нині має чітку систематизацію документів за такими категоріями, як «центральні файлі», «децентралізовані файли головного управління», «файли дипломатичної служби» та «спеціалізовані файли», структуровані в свою чергу за більш дрібними групами. Видовий склад документів представлений дипломатичними документами, що охоплюють усі сфери діяльності Державного департаменту не лише в США, а й за її межами. The Department of State was established as the Department of Foreign Affairs by the act of July 27, 1789. So, the archive of the Department of State was established in 1789 too. Records of the Department of State as an agency are best understood when described in the following categories: Central Files, Headquarters Decentralized Files, Foreign Service Post Files, Specialized Files which are the largest and most important categories of the Department of State records. The records include the Department of State incoming and outgoing communications with U.S. diplomatic and consular offices in foreign countries; with foreign diplomatic and consular offices in the United States; and with other U.S. Government agencies, private organizations, and the public. The files also include internal memorandums and reports, dispatches, telegrams and so on, which cover and describe all spheres of the Department of State activity.