Українці на Гаваях: історія трудової міграції наприкінці XIX – на початку XX століть (на матеріалах архівів і бібліотек США, України, Росії) - Білоусова, Л. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2017)
Історія української громади на Гавайських островах, що почалася з 1897 року, є частиною історії світових міграцій. це також одна з найцікавіших сторінок міжнародних відносин ΧΙΧ – початку ΧΧ століть між США і двома імперіями – Російською та Австро-Угорською, у складі яких перебувала Україна до 1917 року. Метою дослідження є висвітлення причин, етапів, напрямків, ходу і наслідків міграцій вихідців з українських теренів на Гавайські острови. Акцентовано увагу на історичних традиціях сучасних економічних і культурних зв’язків між США і Україною. Джерельною базою слугують архівні документи, що зберігаються в Гавайському державному архіві, Бібліотеці Гамільтон Університету Маноа у м. Гонолулу, з якими автор працювала особисто, а також опубліковані джерела і дослідження американських і російських авторів. У вітчизняній історіографії ця тема не висвітлювалася, що робить її актуальною на сучасному етап активізації міграційних процесів в Україні. Поєднання ідеографічного і біографічного методів дослідження дозволило узагальнити відомості за темою і подати цілісну картину зазначених міграційних процесів, від спорадичних до масових. Тема видається перспективною для подальшого дослідження різних аспектів історії міграції з теренів України. Враховуючи наявність сучасної української громади у штаті Гаваї, є можливість поглиблення розвитку дипломатичних, наукових і культурних українсько-американських зв’язків. Тема цікава і для генеалогії, яка дає багатий матеріал для осмислення особистісного внеску в розвиток міждержавних стосунків, у даному випадку на рівні США, України, Канади, Німеччини, Японії, Росії – країн, через які й пролягли міграційні потоки від України до Гаваїв. The history of the Ukrainian community in the Hawaiian Islands that began in 1897, is part of the history of world migrations. It is also one of the most interesting pages of the international relations within ΧΙΧ – early ΧΧ centuries between the USA and the two empires – Russian and Austro-Hungarian, part of which was Ukraine until 1917. The aim of the study is to highlight the causes, stages, directions, course and consequences of the migrations of people from the Ukrainian lands in the Hawaiian Islands, and also to draw attention to the historical traditions and modern economic and cultural ties between the United States and Ukraine. The article is based on the archival documents stored in the Hawaiian State Archives and the Hamilton Library University of Hawaii at Manoa, Honolulu, as well as the published sources and studies of American and Russian authors. In the Ukrainian historiography this topic was not covered that makes it relevant at the present stage of activation of migration processes in Ukraine. The combination of ideographic and biographical methods of research allowed to synthesize information on the topic and to present a coherent picture of these migratory processes, from sporadic to widespread ones. The subject is promising for further studies of various aspects of the history of migration from the territory of Ukraine. Giving the availability of modern Ukrainian community in the state of Hawaii, there is the possibility of deepening the diplomatic, scientific and cultural Ukrainian–American relations. The subject is also interesting for genealogy, which gives rich material for reflection on personal contribution to the development of inter-state relations, in this case in the United States, Ukraine, Canada, Germany, Japan, and Russia – the countries through which the migration flows ran from Ukraine to Hawaii.