О механизме передачи энергии и момента в релятивистских струях квазаров и радиогалактик - Фомин, П.И.; Томченко, М.Д. (Кинематика и физика небесных тел, 1997)
В работе развивается квантово-вихревая модель релятивистской струйной активности квазаров, радиогалактик и активных галактических ядер, предложенная П. И. Фоминым. В рамках этой модели рассчитываются потоки энергии и момента вдоль релятивистских струй, обусловленные распространением релятивистских волн кручения в пучке квантованных вихрей, генерируемых вращающейся черной дырой в кварк-антикварковом вакуумном конденсате. Розробляється квантово-вихорна модель релятивістської струминної активності квазарів, радіогалактик та активних галактичних ядер, запропонована П. І. Фоміним. В рамках моделі розраховуються потоки енергії та моменту вздовж релятивістських струменів, обумовлені розповсюдженням релятивістських хвиль обертання в пучку кванто-ваних вихорів, генерованих чоркою діркою, що обертається, в кварк-анти-кварковому вакуумному конденсаті. На основі отриманих формул дана Quantum-vortex model of relativistic jet activity of quasars, radio galaxies, and active galactic nuclei proposed by Fomin (yxp. (pus. xypH.—1991.—36, N° 12.—C. 1785—1795) is elaborated. In the framework of this model, energy and angular momentum fluxes along the relativistic jets are calculated. The fluxes are due to propagation of relativistic torsion waves in a bundle of quantized vortices generated in quark-antiquark vacuum condensate by the rotating black hole.