Ласло Краснагоркаї: апокаліпсис уже триває (Нобелівська премія з літератури 2025 року) - Гогуля, М.П. (Вісник НАН України, 2025)
У 2025 р. нобелівським лауреатом з літератури став угорський письменник Ласло Краснагоркаї (László Krasznahorkai), якого Нобелівський комітет відзначив «за захопливу та далекоглядну творчість, яка посеред апокаліптичного жаху підтверджує силу мистецтва». «Він пише в центральноєвропейській традиції — від Кафки до Томаса Бернгарда — і характеризується абсурдизмом та гротескною надмірністю. Але в його арсеналі є й інша зброя — він охоче звертається до Сходу, обираючи більш споглядальний, ретельно вивірений тон. У результаті маємо низку творів, натхнених глибокими враженнями, залишеними його подорожами до Китаю та Японії», — йдеться на сайті Нобелівської премії. The 2025 Nobel Prize in Literature was awarded to 71-year-old Hungarian writer László Krasznahorkai, “for his compelling and visionary oeuvre that, in the midst of apocalyptic terror, reaffirms the power of art”. In his prose he follows “the Central European tradition that extends through Kafk a to Thomas Bernhard, and is characterised by absurdism and grotesque excess. But there are more strings to his bow, and he soon looks to the East in adopting a more contemplative, finely calibrated tone. The result is a string of works inspired by the deep-seated impressions left by his journeys to China and Japan”, the Nobel Prize website says.