Металоорганічні каркасні сполуки: який потенціал побачив у них Нобелівський комітет (Нобелівська премія з хімії 2025 року) - Колотілов, С.В. (Вісник НАН України, 2025)
Цьогоріч лауреатами Нобелівської премії з хімії стали троє вчених — японський професор Сусуму Кітагава (Susumu Kitagawa) з Інституту інтегрованих клітинно-матеріальних наук (iCeMS) Кіотського університету, британець Річард Робсон (Richard Robson) з Мельбурнського університету та американець Омар Ягі (Omar M. Yaghi) з Каліфорнійського університету в Берклі — за «розроблення металоорганічних каркасних структур». Як зазначено у пресрелізі Нобелівського комітету, дослідники використали створені ними металоорганічні каркаси для вирішення багатьох нагальних для людства проблем: збирання води з пустельного повітря, вилучення забруднюючих речовин з води, захоплення вуглекислого газу, зберігання водню тощо. This year, the Nobel Prize in Chemistry was awarded to three scientists — Japanese professor Susumu Kitagawa from the Institute for Integrated Cell-Material Sciences (iCeMS) at Kyoto University, British researcher Richard Robson from the University of Melbourne, and American chemist Omar M. Yaghi from the University of California, Berkeley — “for the development of metal-organic frameworks”. As noted in the Nobel Committee’s press release, the researchers have used the metal-organic frameworks they created to solve many pressing problems for humanity: harvest water from desert air, extract pollutants from water, capture carbon dioxide and store hydrogen, etc.