Нобелівська премія і внесок українських учених у розуміння квантових явищ, зокрема поведінки макроскопічних квантових систем (Нобелівська премія з фізики 2025 року) - Турутанов, О.Г. (Вісник НАН України, 2025)
Нобелівську премію з фізики у 2025 р. присуджено трьом дослідникам: британцю Джону Кларку (John Clarke), американцю Джону Мартінісу (John Martinis) та французу Мішелю Деворе (Michel Devoret) за «відкриття макроскопічного квантового тунелювання та квантування енергії в електричному колі». Як зазначено у пресрелізі Нобелівського комітету, «цьогорічні лауреати провели експерименти з електричним колом, у яких продемонстрували квантово-механічне тунелювання і квантовані енергетичні рівні в системі, достатньо великій, щоб її можна було тримати в руці». Їхні досягнення «відкривають можливості для розроблення наступного покоління квантових технологій, зокрема квантової криптографії, квантових комп'ютерів та квантових сенсорів». У статті в історичному контексті показано роль більш ранніх робіт різних учених, зокрема й співробітників Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України, які отримали піонерські результати в цій галузі. The Nobel Prize in Physics 2025 has been awarded to three researchers: British John Clarke, American John Martinis, and French Michel Devoret for “the discovery of macroscopic quantum mechanical tunnelling and energy quantisation in an electric circuit”. As noted in a press release from the Nobel Committee, “this year’s Nobel Prize laureates conducted experiments with an electrical circuit in which they demonstrated both quantum mechanical tunnelling and quantised energy levels in a system big enough to be held in the hand.” The ir achievements “have provided opportunities for developing the next generation of quantum technology, including quantum cryptography, quantum computers, and quantum sensors”. The article shows in a historical context the role of earlier research by various scientists, including employees of the B. Verkin Institute for Low Temperature Physics and Engineering of the NAS of Ukraine, who obtained pioneering results in this field.