Колапсуючі зірки як джерела електромагнітного випромінювання - Кривдик, В.Г. (Кинематика и физика небесных тел, 1998)
Ця робота є першою із серії статей, у яких будуть розглянуті процеси прискорення часток та їх електромагнітне випромінювання під час колапсу зірок із різними початковими розподілами часток у магнітосферах — степеневим, релятивістським максвелівським і больцманівським. У першій статті цієї серії досліджуються фізичні умови у магнітосфері колапсуючої зірки, еволюція, спектру заряджених часток у ході колапсу, а також розрахований потік випромінювання від колапсуючої зірки із початковим степеневим спектром часток у магнітосфері. Эта работа — первая из серии статей, в которых будут рассмотены процессы ускорения, частиц и их электромагнитное излучение во время коллапса звезд с разными начальными распределениями частиц в магнитосферах — степенным, релятивистским максвелловским и больцмановским. В первой статье этой серии исследуются физические условия в магнитосфере коллапсирующей звезды, эволюция спектра заряженных частиц в ходе коллапса, а также рассчитан поток излучения от коллапсирующей звезды с начальным степенным спектром частиц в магнитосфере. This is the first paper in the series in which we examine the processes of acceleration of particles and their electromagnetic radiation in the course of collapse of stars with various initial particle distributions in their magnetospheres — exponential, relativistic Maxwell, and Boltzmann distributions. In this paper the physical conditions in the magnetospheres of collapsing stars and the evolution of charged particles during the collapse are investigated and the radiation flux is calculated for the collapsing stars with the initial power-law spectrum of particles in the magnetosphere.