Про визначення орієнтації скупчення галактик - Вавілова, І.Б. (Кинематика и физика небесных тел, 1999)
Запропоновано методику визначення орієнтації скупчення галактик в термінах сферичної геометрії. Орієнтація визначається за дугою, яка проходить через центр скупчення таким чином, що сума кутових відстаней від кожної з галактик скупчення до цієї дуги є мінімальною. Предлагается методика определения ориентации скопления галактик в терминах сферической геометрии. Ориентация определяется по дуге, которая проходит через центр скопления таким образом, что сумма угловых расстояний от каждой из галактик скопления до зтой дуги является минимальной. A technique is proposed to determining the orientation of a galaxy cluster in terms of the spherical geometry. The orientation is determined as a fitted arc which goes through the centre of the cluster in such a manner that the sum of the angular distances from each galaxy to this arc is minimal.