Електронно-променеві технології отримання та зварювання титанових сплавів нового покоління для потреб оборони та медицини (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 19 листопада 2025 р.) - Ахонін, С.В. (Вісник НАН України, 2026)
У доповіді наведено актуальні й важливі результати багаторічних фундаментальних досліджень і прикладних робіт, проведених фахівцями Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України в галузі електронно-променевих технологій, зокрема адитивного виробництва. Обговорено перспективи широкого практичного застосування розроблених електронно-променевих технологій одержання та зварювання титанових сплавів нового покоління для потреб підприємств авіаційної галузі, а також сфери оборони та медичних застосувань. The report presents relevant and important results of many years of fundamental research and applied work conducted by the Paton Electric Welding Institute of the NAS of Ukraine in the field of electron beam technologies, in particular additive manufacturing. The prospects for the wide practical application of the developed electron beam technologies for the production and welding of new generation titanium alloys for the needs of aviation industry enterprises, as well as for the defense and medical applications, are discussed.