Загальна теорія відносності майже без формул - Парновський, С.Л. (Вісник НАН України, 2026)
У статті автор коротко і доступно пояснює складні особливості загальної теорії відносності, яку Альберт Ейнштейн сформулював у 1916 р. і яка описує гравітацію не як силу, а як спричинене масивними об'єктами викривлення тканини простору-часу, що впливає на рух тіл і світла. На сьогодні загальна теорія відносності є найуспішнішою теорією гравітації, неодноразово підтвердженою численними спостереженнями та результатами експериментів. In this article, the author briefly and clearly explains the complex features of the general theory of relativity, which Albert Einstein formulated in 1916 and which describes gravity not as a force, but as a distortion of the fabric of space-time caused by massive objects, which affects the motion of bodies and light. Today, the general theory of relativity is the most successful theory of gravity, repeatedly confirmed by numerous observations and experimental results.