Інструмент ландшафтного планування і досвід його застосування для збереження навколишнього середовища в Україні та за кордоном - Руденко, Л.Г.; Маруняк, Є.О. (Вісник НАН України, 2026)
У статті розглянуто концепцію ландшафтного планування як інструменту просторового планування, що поєднує екологічні, соціальні та економічні цілі збалансованого розвитку територій. Проаналізовано особливості застосування ландшафтного планування в різних країнах світу та розвиток досліджень українських науковців за цим напрямом. Наведено приклади впровадження принципів ландшафтного планування в комплексні плани просторового розвитку територіальних громад України. The article considers the concept of landscape planning as a spatial planning tool that combines environmental, social and economic goals of balanced development of territories. The features of the application of landscape planning in different countries of the world and the development of research by Ukrainian scientists in this area are analyzed. Examples of the implementation of landscape planning principles in comprehensive spatial development plans of territorial communities of Ukraine are given.