Петрофізичне термобаричне моделювання глибинного речовинного складу Українського щита - Буртний, П.О.; Карнаухова, О.Є.; Коболев, В.П. (Доповіді НАН України, 2025)
Методом петрофізичного термобаричного моделювання побудовано речовинні глибинні моделі окремих блоків Українського щита, що наразі є особливо актуальним з огляду на підвищений інтерес до видобутку рідкоземельних металів у зв’язку з угодою про надра між Україною та США. Суть методу полягає в зіставленні даних глибинних сейсмічних зондувань та експериментальних результатів вимірювань фізичних параметрів за високих тисків і температур зразків гірських порід, які формують досліджувані блоки Українського щита. Правомірність регіональних глибинних термобаричних петрофізичних побудов підтверджується наявністю відповідних критеріїв подібності. У разі петрофізичного термобаричного моделювання рівності середніх значень тисків і температур у лабораторних та природних умовах достатньо для того, щоб прийняти ці параметри порівнянними. Цей базовий принцип лежить в основі методу. Диференціація за фізичними параметрами різних мінеральних середовищ залежно від їх петрологічних характеристик, у тому числі складу, генезису, структурно-текстурних особливостей і інших факторів — другий принцип моделювання. Для кожного досліджуваного району Українського щита було розроблено індивідуальні РТ-програми експериментів. Bстановлено, що верхні горизонти зазвичай складені граніто-гнейсами, нижче — породами середнього складу (чарнокітоїдами, ендербітами або діоритами) і далі до межі Мохо — різноманітними товщами порід основного (основними гранулітами, габроїдами) або ультраосновного (піроксенітами) складу. На всіх речовинних моделях фіксуються зони низьких швидкостей, які відповідають інтервалам, експериментально виявленим інверсіями швидкостей досліджених зразків порід, залежно від тиску і температури відповідно до глибини залягання. Передбачувані зони низьких швидкостей, як зони термобаричного розущільнення порід, розташовані на глибинах 5—15 км, можуть слугувати глибинними діагностичними ознаками пошуку вуглеводневих родовищ. The method of petrophysical thermobaric modeling constructed material deep models of individual blocks of the Ukrainian shield, which is particularly relevant at present due to the increased interest in the extraction of rare earth metals in accordance with the subsoil agreement between Ukraine and the United States. The essence of the method lies in comparing the data of deep seismic probe and experimental results of measurements of physical parameters at high pressures and temperatures of rocks which form the studied blocks of the Ukrainian Shield. The legitimacy of regional deep thermobaric petrophysical constructions is confirmed by the existence of appropriate criteria for similarity. In petrophysical thermobaric modelling, it is sufficient to assume that the average pressure and temperature values in laboratory and natural conditions are comparable. This basic principle underlies the method. Differentiation by physical parameters of different mineral media, depending on their petrological characteristics, including composition, genesis, structural and texture features and other factors — the second principle of modeling. Individual РT programs of experiments have been developed for each of the studied area of the Ukrainian shield. Within the Ukrainian Shield, it is established that the upper horizons are usually composed of granite-gneisses, below — rocks of intermediate composition (charnockitoides, enderbites or diorites) and then, down to the Moho border the mossy of variety of rocks of the basic (basic granulites, gabroides) or ultra-basic (рyroxenitеs) соmposition. All material models record low-velocity zones that correspond to the intervals experimentally detected by the inversion of the studied of rock samples, depending on the pressure and temperature according to the depth of occurrence. The predicted low-velocity zones, as areas of thermobaric decompaction of rocks, are usually located at depths of 3—15 km can serve as deep diagnostic features of the search for hydrocarbon deposits.