Особливості організації території приморських заповідників (на прикладі Чорноморського біосферного заповідника) - Зелененко, О.Г.; Роскос, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Прибережно-морський рельєф є важливою складовою ландшафтної структури приморських заповідників. Він формується під впливом специфічних умов та факторів (режим вітру та хвиль, склад, запаси і вологість наносів, дистанція розгону вітрового потоку тощо). Він дуже рухомий, бо горизонтальні деформації берегу складають ±25 м, а вертикальні ±2 м. На піщаному рельєфі важливу роль відіграє еолові кучугури. Ці та інші особливості практично не ураховуються при організації території Чорноморського біосферного та інших заповідників України. Прибрежно-морской рельеф представляет собой важную составляющую территориальной структуры приморских заповедников. Этот рельеф формируется под влиянием трех основных групп факторов. Их совместное влияние создает интенсивную динамичность и непрерывные изменения рельефа и экосистемы в целом. Одним из важнейших элементов системы являются песчаные дюны, которыми создаются неповторимые ландшафты. Все эти особенности не учитываются при организации территории Черноморского биосферного и других заповедников Украины. Coastal relief is important element of territorial structure of shore-marine reserve that get impact of sea-waves and storm-surges. This relief is forming by influence of 3 basic factors: marine hydrodynamic, semi-continental limanic (lagoonal, bay, rias etc.) and non-wave continental. Summary action of all of the factors build up intensive vertical and horizontal changes of the relief and ecosystem in general. One of important elements of the ecosystem are sand dunes that is producing of original landscapes. All of the peculiarities not consider during work up of territoty organization of the Black Sea biospheric reserve and other marine reserves of Ukraine.