Синкретичне значення знаку рестрикції ne…que у сучасній французькій мові в контексті лінгвістичної теорії психосистематики Г. Гійома - Кірковська, І.С. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Стаття присвячена вивченню синкретичного значення категорії рестрикції у сучасній французькій мові, умовам її утворення в системі французької мови поряд з іншими елементами мовної системи, такими як: форми французького артикля та часові форми. Окремим об'ектом дослідження цієї статті є вивчення функціонування знаку рестрикції ne…que в аспекті мови та мовлення. Теоретичним підґрунтям поданого дослідження є "позиційна лінгвістика" французького лінгвіста Г. Гійома - автора теорії психосистематики у Франції. Використання цієї теорії стосовно категорії рестрикції допомагає переосмислити процес зарождення граматичної категорії як такої, а разом з тим і з'ясувати системний характер мовних аналогій у середині окремих її компонентів, які пронизують усю багаторівневу систему мови. Статья посвящена изучению синкретического значения категории рестрикции в современном французском языке, условиям её образования в системе французского языка наряду с другими элементами языковой системы, такими как: формы французского артикля и временные формы. Отдельным объектом исследования предлагаемой статьи является изучение функционирования знака рестрикции ne…que в аспекте языка и речи. Теоретической базой представленного исследования является "позиционная лингвистика" французского лингвиста Г. Гийома - создателя теории психосистематики во Франции. Использование данной теории применительно к категории рестрикции помогает переосмыслить процесс зарождения грамматической категории как таковой, а вместе с тем, и виявить системный характер языковых аналогий всередине её отдельных компонентов, которые пронизывают всю многоуровневую систему языка. The article under consideration seeks to explore the syncretic meaning of the category of restriction in the contemporary French language, the peculiarities of its formation in the system of the French language alongside with the other linguistic elements, such as forms of the article and tense forms. The article also focuses on the restriction sign ne…que functions within the context of the language and speech. The "linguistics of positions" by a French linguist G.Gillaume, the founder of the psychologic systematisation theory in France, forms the theoretical basis of the given research. The application of this theory as for the category of restriction helps both to estimate the process of the formation of the grammatical category and to delineate the systematic character of language equivalents among the various components, which exist within the multilevel language system.