Моделювання процесу прийняття рішень для оцінки конкурентоздатності - Федорчук, Є.; Кіт, О.; Кіт, Л. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Запропоновано принцип побудови математичної моделі процесу прийняття рішень на основі методів нечіткої логіки. Основні операції нечіткої логіки використано в математичній моделі для оцінки конкурентоздатності. Розроблено алгоритм і програмне забезпечення для оцінки впливу різних чинників на конкурентоздатність і формування правил прийняття рішень. Проведено порівняльний аналіз результатів розрахунку, отриманих із допомогою розробленої методики та методики, яка використовує модель на основі лінгвістичних зв’язок. The principle of the mathematical model of decision-making processes was built on the basis of fuzzy logic approach. Main operations of fuzzy logic has been used in the mathematical model for competitivity assessment. Algorithm and software for assessing the impact of various factors on competitivity and formation of the decision-making rules have been worked out. Moreover, the comparative analysis of the calculations, received due to the elaborated program, and the results of calculations using the model based on linguistic relations was done. Предложен принцип построения математической модели процесса принятия решений на основании методов нечеткой логики. Основные операции нечеткой логики использовались в математической модели для оценки конкурентоспособности. Разработан алгоритм и программное обеспечение для оценки влияния различных факторов на конкурентоспособность и формирование правил принятия решений. Проведен сравнительный анализ результатов расчета, полученных с помощью разработанной программы, с результатами, полученными при расчете с использованием модели на основании лингвистических связок.