Визначальні співвідношення термомеханіки спадкових середовищ із загасаючою пам’яттю за урахування локального зміщення маси - Грицина, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Сформульовано визначальні рівняння моделі взаємозв’язаної термомеханіки із врахуванням спадкових властивостей деформівних поляризованих середовищ із загасаючою пам’яттю. При цьому поряд із необоротністю процесів деформування, теплопровідності й поляризації враховано також необоротність процесу локального зміщення маси. The rheological constitutive equations of the model of coupled thermomechanics with regard of the rheological behaviour of the deformable polarized media with fading memory are obtained. Here along with irreversibility of the deformation, heat transfer and polarization processes, the irreversibility of the local mass processes is taken into account. Сформулированы определяющие соотношения модели взаимосвязанной термомеханики с учетом наследственных свойств деформируемых поляризирующихся сред с затухающей памятью. При этом с необратимостью процессов деформирования, теплопереноса и поляризации учтена также необратимость процесса локального смещения массы.