Математичне моделювання дифузії розпадної речовини у регулярних структурах - Чапля, Є.; Чернуха, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
У роботі знайдено точний розв’язок контактно-крайової задачі дифузії домішкової речовини, що розпадається, в тілі двофазної горизонтально-періодичної шаруватої структури. Досліджено закономірності розподілів концентрації залежно від значень коефіцієнта інтенсивності розпаду мігруючої речовини. Встановлено умови існування граничного переходу від контактно-крайових задач дифузії розпадної речовини до континуальних моделей гетеродифузії двома шляхами з урахуванням розпаду частинок. Визначені потоки маси домішкової розпадної речовини, що мігрує в горизонтально-регулярній структурі. In the paper an exact solution of the contact initial-boundary value problem is found for diffusion of decaying admixture particles in a body of two-phase periodical stratified structure. Regularities of concentration distributions are studied depending on values of the coefficient of intensity of migrating substance decay. Conditions are established for existence of passage to the limit from contact initial-boundary value problems of decaying substance diffusion to continual models of heterodiffusion by two ways allowing for decay process. Mass flows are defined for decaying admixture, which particles migrate in a horizontally regular structure. В работе найдено точное решение контактно-краевой задачи диффузии распадающегося примесного вещества в теле двухфазной периодической слоистой структуры. Исследовано закономерности распределений концентрации в зависимости от значений коэффициента интенсивности распада мигрирующего вещества. Определены условия существования предельного перехода от контактно-краевых задач диффузии распадающегося вещества к континуальным моделям гетеродиффузии двумя путями с учетом распада. Определены потоки массы распадающегося примесного вещества, мигрирующего в горизонтально-регулярной структуре.