До визначення хімічного потенціалу на поверхні деформівного твердого тіла - Нагірний, Т.; Червінка, К. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
За локально градієнтного підходу в термомеханіці напружено-деформований стан вільного від зовнішнього силового навантаження тіла визначається збуренням хімічного потенціалу на поверхні тіла, яке може бути ототожнене зі збуренням енергії взаємодії. Параметри такого стану впливають на межу міцності та її розмірний ефект. На основі модельних задач (контакт двох півпросторів; шар, що контактує з двома ідентичними півпросторами; суцільна куля) запропоновано шляхи визначення хімічного потенціалу на поверхні контакту та на вільній поверхні тіла. Встановлено, що для тіл, характерний розмір яких є значно більший від розміру області приповерхневої неоднорідності, значення хімічного потенціалу на поверхні визначається характеристиками матеріалу тіла й оточення. At local gradient approach in termomechanics stressed-strained state of free of external power load body is determined by disturbation of the chemical potential at the surface which can be equated to disturbation of interaction energy. The parameters of such state affect the ultimate strength and its size effect. On the basis of model problems (contact of two half-spaces; layer contacting with two identical half-spaces; solid sphere) there are proposed the methods of determination of chemical potential on the surface of contact and on the free surface of body. It is found that for bodies with characteristic size considerably larger of the size of nearsurface heterogeneity region, the value of interaction energy at the surface is completely determined by physical properties of the body and its surroundings. При локально градиентном подходе в термомеханике напряженно-деформированное состояние свободного от внешней силовой нагрузки тела определяется возмущением химического потенциала на поверхности тела, которое может быть отождествлено с возмущением энергии взаимодействия. Параметры такого состояния влияют на границу прочности и ее размерный эффект. На основе модельных задач (контакт двух полупространств, слой, контактирующий с двумя идентичными полупространствами, сплошной шар) предложены методы определения химического потенциала на поверхности контакта и свободной поверхности тела. Установлено, что для тел, характерный размер которых является значительно большим размера области приповерхностной неоднородности, значение химического потенциала на поверхности определяется физическими свойствами тела и окружения.