Енергетичні та термодинамічні аспекти математичного моделювання термомеханічних процесів у деформівних термопружних тілах з урахуванням дисипативних ефектів - Бурак, Я.; Мороз, Г. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
Запропоновано енергетичний і термодинамічний підходи до побудови математичних моделей для опису термомеханічних процесів у пружних деформівних дисипативних системах. На цій основі отримано співвідношення як для опису локального термодинамічного стану, так і дисипативних процесів, які є базовими для постановки та розв’язування відповідних крайових задач. The energy and thermodynamic approaches are proposed for constructing the mathematical models for description of thermomechanical processes in deformable thermoelastic dissipative systems. On this basis the constitutive equations of the local thermodynamical state and description of dissipative processes are formulated. The obtained relationships are basic ones for formulation and solving of the corresponding initial-boundary value problems. Предложены энергетический и термодинамический подходы к построению математических моделей для описания термомеханических процессов в упругих деформируемых диссипативных системах. На этом основании получены соотношения локального термодинамического состояния и описания диссипативных процессов, являющиеся исходными для формулирования и решения соответствующих краевых задач.