Релігійна віра та релігійний фанатизм: когнітивність vs емоційність - Костенко, А. (Схід, 2010)
У статті проаналізовано проблему переходу релігійної віри в її крайню форму - релігійний фанатизм. Релігійна віра є уособленням трьох начал - когнітивного, емоційного та во-
летативного. Релігійність людини залежить від того, яке з начал домінує, і це виявляється
на трьох рівнях: 1) гармонійність, цілісність, яка характеризується узгодженістю, співмірністю
між собою всіх складових релігійної віри, коли максимально посилена критичність людини; 2) стійкість стану, у якому взаємозв'язки між компонентами послаблюються, а критичність людини залишається на одному рівні; 3) на рівні деструкції, коли взаємозв'язок
між когнітивною, емоційно-чуттєвою, волетативною компонентами руйнується або вже зруйнований у результаті домінування емоційно-чуттєвої чи волетативної компоненти. Визначено чинники, які детермінують специфіку релігійного фанатизму, його спрямованість і роль
в житті людини. The problem of transition of religious faith is analysed in its extreme form - religious fanaticism. A religious faith is personification of three beginnings - сognitiv, emotional and voletativ. The religiousness of man depends on that which from beginnings prevails
and appears on three levels: 1) harmoniousness, integrity which is characterized co-ordination, action between itself all constituents
of religious faith, when the maximally increased criticism of man; 2) firmness of the state which intercommunications between
components relax in, and criticism of man remains at one level; 3) at the level of destruction, when intercommunication is
between cognitiv, emotionally perceptible, collapses voletativ components or already blasted as a result domination emotionally
perceptible or voletativ components. Certainly factors, which determine the specific of religious fanaticism, his orientation and
role, in life of man.