Становлення української піхоти в Чорноморському та Азовському козацьких військах (кінець ХVIII - 60-х рр. ХІХ ст.) - Задунайський, В. (Схід, 2010)
У статті розглянуто основні аспекти становлення піхоти як окремого роду військ в українських козацьких формуваннях - Чорноморському та Азовському козацьких військах. Виявлено закономірність збереження української військово-козацької спадщини (зокрема досвід ведення вогневого бою в пішому порядку) та її трансформації в повноцінну українську козацьку піхоту, а також наявність певного впливу військової системи Російської імперії на відповідні процеси з кінця XVIII - до 60-х рр. ХІХ ст. Доведено збалансованість військової структури Чорноморського козацького війська та значний дисбаланс відповідної системи в Азовському козацькому війську, що обумовлювалось низкою об'єктивних причин. In article the basic aspects of formation of infantry as a separate combat arm in the Ukrainian Cossack formations - the Black Sea and Azov Cossack armies are investigated. Law of preservation of the Ukrainian Cossack heritage (experience of conducting fire fight in the infantry system) is revealed and its transformation in high-grade Ukrainian Cossack infantry, and also presence of certain influence of military system of Russian empire on these processes in the end of XVIII - 60 ХІХ the item Are proved, that the Black Sea Cossack army had the balanced military structure, and the system of the Azov Cossack army was defective.