"Топографічний опис Малоросійської губернії 1798-1800 рр." як основа реконструкції соціально-економічної історії Лівобережної України кінця XVIII ст. - Петрова, І. (Схід, 2010)
У статті досліджується історія упорядкування "Топографічного опису Малоросійської
губернії 1798-1800 рр.", його інформативні можливості щодо реконструкції соціально-економічної історії Лівобережної України кінця XVIII ст. Автор статті охарактеризував історичні
обставини, що привели до появи цього статистичного документа, визначив коло основних замовників та виконавців описових та картографічних робіт. Також детальну увагу
приділено розвитку економічних та людських ресурсів регіону наприкінці XVIII ст. The streamlining history "The topographical description of Malorosijska province 1798-1800" is investigated in the article, its
informative possibilities concerning reconstruction of social and economic history of Livoberezwna Ukraine at the end of XVIII
century. The author of this article has characterized historical circumstances which led this statistical document to occur, has
defined a circle of the basic customers and executors of descriptive and cartographical works. Also the detailed attention of
development of economic and human resources of region at the end of XVIII century is given.